1 may 2013

No oblidem Trinitat Nova

Han passat vint-i-tres anys des de que, a l’any 1990, un enfonsament a Turó de la Peira provocà la mort d’una persona i visualitzà el problema de les 13.000 vivendes afectades per l’aluminosi i la carbonatosi a Barcelona.
 
 
Les Associacions Veïnals van exigir a la Generalitat solucions pels habitatges afectats i, davant la manca de resposta del govern de CiU, el veïnat de Nou Barris protagonitzà manifestacions i talls de trànsit, perquè a Trinitat Nova i Turó de la Peira es trobaven la meitat dels 4.171 pisos que s’enderrocarien a la nostra ciutat.
 
La mobilització ciutadana fou llarga i fins 1999 no s’aconseguí el Pla de Remodelació de vivendes de Trinitat Nova, pel qual la Generalitat, mitjançant l’Incasòl reconstruiria 900 vivendes pels afectats, i l’Ajuntament de Barcelona s’encarregaria de les voreres i jardins.
 
Als propietaris ningú els regalava res: ells posaven els terrenys, pagaven per un nou pis i un pàrking (encara que no el necessitessin) o renunciaven a la propietat a canvi d’un lloguer social, en benefici de la Generalitat.
 
CiU endarrereix el seu compromís amb els afectats i fins el 2003 únicament havia lliurat unes 60 vivendes a Trinitat Nova (Xafarines).
 
Els governs d'esquerres de l'Ajuntament i la Generalitat, amb la participació d’ICV-EUiA, vam prioritzar la construcció de nous habitatges a Trinitat Nova: entre 2004 i 2010 aconseguim 510 vivendes més (encara que les darreres van ser lliurades per CiU)... Es podia haver fet més, potser sí, però no hem d’oblidar que algunes expropiacions es van endarrerir per reclamacions judicials i que els governs d’esquerres també impulsàvem la finalització d’altres projectes semblants (Turó de la Peira, Verdum...) i la  resolució de moltes de les mancances de 23 anys de governs de CiU (comarques sense hospitals públics, depuradores i potabilitzadores d’aigües, projectes de transport públic com la línea 9...).
 
Els nous governs de CiU han tornat a deixar el barri de Trinitat Nova l’estacada: no compleixen ni compromisos ni terminis d’inversió i porten tres anys sense impulsar cap de les promocions pendents. I el que és més greu, són insensibles al patiment de la gent de Trinitat Nova, les 128 famílies del bloc D, que porten dècades esperant i vivint en riscs a unes edificacions que es poden enfonsar o caure a pedaços.
 
Per això ICV-EUiA ha presentat una proposició a l'Ajuntament de Barcelona per a reallotjar immediatament les 133 famílies afectades, i aquesta ha estat aprovada el passat 18 d’abril.
 
Això demostra que és un problema de voluntat, no de diners, doncs els governs de Mas i Trias no tenien cap problema a gastar milions d’euros al Circuit de Montmeló, la reforma del passeig de Gràcia en benefici de les tendes de luxe, la construcció d’un port pels iots de milionaris...
 
ICV-EUiA seguirem lluitant al costat del veïnat: al barri a peu de carrer, i a les institucions, donant veu i proposta a demandes justes com les dels nostres veïns i veïnes de Trinitat Nova.
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario